top of page

Σύμη: Προσεγγίζοντας την ψυχική υγεία στο ακριτικό νησί.

Η Σύμη ανήκει στο δωδεκανησιακό σύμπλεγμα νησιών, βρίσκεται νοτιανοτολικά της Ρόδου και μόλις 30 λεπτά από τις τούρκικες ακτές. Νησί του βασιλιά Νηρέα, όπως αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου, τόπος του Αρχάγγελου Μιχαήλ του «Πανορμίτη» κατά την χριστιανική θρησκεία, και η κλασσική της αρχιτεκτονική είναι τρεις από τους χαρακτηρισμούς που την προσδιορίζουν. Οι στιγμές της δόξας και της παρακμής εναλλάσσονταν, όπως και οι κατακτητές της. Από τους Οθωμανούς Τούρκους, στους Ιππότες, τους Ιταλούς, Γερμανούς και Άγγλους, μέχρι την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα στις 7 Μαρτίου 1948, με την συνθήκη παράδοσης των Δωδεκανήσων προς τους συμμάχους Άγγλους να υπογράφεται τον Μαΐου του 1945 στο νησί.

Οι έντονες ιστορικές αλλαγές στην μακραίωνη πορεία της, σε συνδυασμό με τον ακριτικό χαρακτήρα του νησιού και την απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα, συνθήκη με την οποία μεγάλωσαν γενιές Συμιακών, καλλιέργησε αίσθημα ανασφάλειας και απομόνωσης στους κατοίκους. Χαρακτηριστικά, η πρόσβαση ακόμα και σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας δεν ήταν πάντα δεδομένη.

Σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο, το αίτημα για την κάλυψη των αναγκών ψυχικής υγείας, μέχρι και πριν λίγα χρόνια, δεν μπορούσε παρά να θεωρείται δευτερευούσης σημασίας. Σε μεγαλύτερες γενιές, μάλιστα, ηχούσε σαν αστικός μύθος, το κοντινό ψυχιατρείο της Λέρου. Στην απουσία ενημέρωσης και υπηρεσιών ψυχικής υγείας, το στίγμα, ο φόβος και οι αντιστάσεις γίνονταν ως ένα βαθμό μέχρι και σήμερα αντιληπτά.

Η στάση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην ψυχική υγεία και οι ανάγκες, ωστόσο, ξεκίνησαν να αλλάζουν, όπως συνέβη και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Η πρόσβαση στην πληροφορία και την ενημέρωση, καθώς και η σταδιακή αποστιγματοποίηση των δομών και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, συνέβαλαν στην αλλαγή της στάσης της τοπικής κοινότητας. Η ανάγκη της παροχής ψυχοκοινωνικής φροντίδας, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν, για να επισκεφτούν τους ειδικούς ψυχικής υγείας στην Ρόδο ή ακόμα και την Αθήνα, είναι ένα αίτημα των κατοίκων που προτάσσεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Στα αιτήματα αυτά έρχεται να απαντήσει με την παρουσία της στο νησί η ΚΛΙΜΑΚΑ, η οποία μέσω της Μονάδας Τηλεψυχιατρικής που λειτουργεί στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης, γίνεται ο πρώτος φορέας ψυχικής υγείας με συστηματική και καθημερινή παρουσία στη Σύμη από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι υπηρεσίες της Μονάδας Τηλεψυχιατρικής- ΚΛΙΜΑΚΑ παρέχονται δωρεάν σε 24ωρη βάση και αφορούν σε επίπεδο πρόληψης, θεραπευτικής αντιμετώπισης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνουν:

  • Διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ψυχικών διαταραχών

  • Ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο

  • 24ωρη Παρέμβαση στη Κρίση- αντιμετώπιση οξέων περιστατικών

  • Ψυχομετρικές δοκιμασίες και θεραπευτική αντιμετώπιση σε άτομα με άνοια και άλλες αμνησικές διαταραχές

  • Αγωγή υγείας στην κοινότητα μέσω ομιλιών, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων

  • Κατάρτιση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας, καθώς και άλλων επαγγελματιών υγείας

  • Κατ’ οίκον επισκέψεις

  • Εκδόσεις πιστοποιητικών




Ειρήνη Κρητικού

Ψυχολόγος

Μονάδα ΤΨ ΚΛΙΜΑΚΑ

Π.Π.Ι. Σύμης

66 views0 comments
bottom of page