Προσεγγίζοντας τις διαστάσεις της ψυχικής υγείας στο νησί της Αμοργού.
- Κινητή Μονάδα Κλίμακα
- Jan 17, 2019
- 2 min read
Η Αμοργός είναι το νοτιοανατολικότερο νησί των Κυκλάδων. Έχει πληθυσμό περίπου 1.860 άτομα, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες, δέχεται πάνω από 15.000 επισκέπτες. Οι κάτοικοι ασχολούνται παραδοσιακά με την γεωργία, την κτηνοτροφία, αλλά και την αλιεία. Τα τελευταία χρόνια, ασχολούνται και με τον τομέα του τουρισμού. Το αξιοσημείωτο είναι ότι συναντάς διαφορετικούς ανθρώπους και νοοτροπίες σε κάθε χωριό, καθώς υπάρχουν έντεκα, αρκετά απομακρυσμένα μεταξύ τους, μικρά χωριά στο νησί!
Οι περισσότερες δυσκολίες στον τομέα της ψυχικής υγείας εμφανίζονται στο λιμάνι της Αιγιάλης, καθώς εκεί διαμένει και το μεγαλύτερο ποσοστό των μόνιμων κατοίκων. Αλκοολισμός, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια είναι μερικά από τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού. Στην Αμοργό επίσης είναι πολύ συχνές οι διαταραχές της ψυχικής υγείας στη τρίτη ηλικία. Τους ηλικιωμένους τους απασχολούν ιδιαίτερα τα προβλήματα υγείας που αρχίζουν να παρουσιάζονται και που πιθανόν να περιορίζουν την λειτουργικότητά τους, η απώλεια σημαντικών προσώπων και ιδιαίτερα του συντρόφου, καθώς και οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και η μη εύκολη πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας. Οι κύριες ψυχιατρικές διαταραχές σε άτομα άνω των 65 ετών είναι η κατάθλιψη και η άνοια. Η ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη των ηλικιωμένων είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τις αλλαγές που τους συμβαίνουν και να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητά τους. Επειδή τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης των ατόμων αυτών, η αναγκαιότητα της ενδυνάμωσης των κατ’ οίκον επισκέψεων είναι μεγάλη.
Μεγάλος αριθμός των ατόμων που υποφέρουν από κάποια ψυχική διαταραχή τείνουν να μην αναζητούν λύση στο πρόβλημα τους, ντρέπονται και σωπαίνουν! Στη μικρή και κλειστή κοινωνία του νησιού υπάρχει έντονο το κοινωνικό στίγμα και για τον λόγο αυτό πραγματοποιούνται δράσεις της μονάδας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας, την συγκρότηση «Ομάδας δημιουργικής απασχόλησης» και την οργάνωση κατ’ οίκον επισκέψεων, προκειμένου να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας και συνολικά να προάγουμε την έννοια της ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αρκετά είναι τα άτομα που προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας του νησιού, προκειμένου να τους συνταγογραφηθεί ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ωστόσο να υπάρχει γνωμάτευση από ειδικό ιατρό.
Οι κάτοικοι τους Αμοργού ζούνε δύο διαφορετικές ζωές. Τους καλοκαιρινούς μήνες πιέζονται να εργαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο και τον χειμώνα «κλείνονται» και αποσύρονται στα σπίτια τους και στον εαυτό τους. Αυτή η εναλλαγή στον τρόπο ζωής επιβαρύνει κατά κάποιο τρόπο τις παραπάνω δυσκολίες της ψυχικής τους υγείας. Η παρουσία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας στο νησί προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν ψυχιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές και τις οικογένειες αυτών, καθώς και σε άτομα που δυσκολεύονται να διαχειριστούν θέματα της καθημερινότητάς τους, με γνώμονα πάντα ότι η ψυχική υγεία αφορά όλους μας.
ΧΑΡΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ
Διοικητική υπάλληλος
ΚΜΨΥ ΝΑ Κυκλάδων
Παράρτημα Αμοργού
Comments